Kotleciki z kaszy kuskus i pieczarek

Kotleciki z kaszy kuskus i pieczarek tocokocham.com

Przepis na te kotleciki powstał podczas sprzątania lodówki, kiedy to okazało się, że leżakuje sobie niewykorzystana, gotowa do jedzenia kasza kuskus. Nie żeby była jakaś stara, tygodniowa! Po prostu została z przedwczorajszego obiadu, a ponieważ słyszałam o kotletach z kaszy jaglanej, postanowiłam spróbować je zrobić z kuskusem. Kotleciki pachną cebulką i pieczarkami, są mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy i zielenina.


Składniki:
– 1,5 szklanki kaszy kuskus ( już gotowej do jedzenia)
– 2 jajka
– 1 mała cebula
– 4 duże pieczarki
– sól, pieprz do smaku
– 1 płaska łyżeczka majeranku
– olej do smażenia

Sos czosnkowy
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki gęstego jogurtu
– 1 ząbek czosnku
– sól do smaku

 

Wykonanie:
– Kaszę wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem.
– Do kaszy zetrzeć na drobnej tarce cebulę i na grubej pieczarki.
– Uformować małe kotleciki i smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron.

Sos czosnkowy
– Wymieszać majonez z jogurtem.
– Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Kotleciki z kaszy kuskus i pieczarek tocokocham.com

Kotleciki z kaszy kuskus i pieczarek tocokocham.com

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: