8 lutego 2017

Ciasteczka orzechowe bez cukru.

Jak zapewne zauważyliście niezbyt często pisałam do Was.
Wiele się zmieniło w mojej kuchni ...i nie tylko w kuchni.
MG zmienil swoją aktywność sportową z kibicowania przed TV na maszerowanie z kijami.
Zapowiedział też zredukowanie cukru i słodyczy wszelakich do minimum.
Dodatkowo postanowiliśmy wędliny jeść tylko od święta i takiem tam jeszcze ....
Mamusia też po ostatnim pobycie w szpitalu ma dość restrykcyjną dietę.
Tak więc generalnie nasz codzienny jadłospis wyglada trochę inaczej niż zwykle.
Jedzenie duszone, gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Niedzielne smakołyki tez odchudzone.
Dziś przepis na ciasteczka bez cukru z mąką owsianą i pszenną pół na pół.




Ciasteczka orzechowe


  • 20 dag daktyli
  • 5 dag rodzynków
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki)
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • orzechy włoskie
Daktyle zalej gorącą wodą doprowadź do zagotowania.
Dodaj masło lub olej kokosowy - mieszaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu. Rozgnieć daktyle widelcem, dodaj rodzynki i cynamon.
Przestudź masę. Do letniej masy  dodaj płatki owsiane, jaja i szczyptę soli.
Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj.


Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta.
Na każdy placuszek wsypuj rozkruszone orzechy delikatnie wciskając je w ciasto.
Upiecz ciastka w temp. 180 st C około 20 minut w zależności od wielkości. Sprawdż patyczkiem czy są dopieczone (do suchego patyczka)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz