czwartek, 9 lutego 2017

Pizza moja ulubiona

Dziś problemu z obiadem nie było w końcu nie można było przejść obojętnie obok Międzynarodowego Dnia Pizzy. To mój ulubiony przepis na ciasto robi się je szybko i nawet się przy nim zbytnio nie narobimy. Elastyczne i fajnie się wałkuje- wolę ten sposób tzw. Polski;) Zapraszam...
Skala smaku 10/10 dodatki możemy sobie sami wybrać ja akurat przedstawiam moje ulubione:)
Składniki:
350 g mąki pszennej Typ 550-690
170 ml wody najlepiej gazowanej
30 g drożdży
2 łyżki oleju 1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
SOS
3 łyżki ketchupu
2 łyżki koncentratu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
Składniki 
kilka pieczarek - kroje w plastry można dać surowe lub lekko przesmażyć na suchej patelni z odrobiną soli
salami- lekko przesmażyć na suchej patelni aż się wytopi niechciany tłuszcz
ser- najlepiej mozzarella, ale żółty gouda też oki
ogórki w occie- 2-3 ogórki pokroić w kostkę

Wszystkie składniki ciasta razem wymieszać (drożdże po prostu wkruszać do mąki ). Zagnieść. Przełożyć na blat rozwałkować. Ja wałkuje na ok 3mm można cieniej lub grubiej kto co woli. 
Ciasto starcza na 1 dużą blachę taką od piekarnika. Na dwie okrągłe blachy o średnicy 30 cm. zrobiłam 1,5 porcji. 
Ciasto wyłożyć na blaszkę i odstawić na 15 min. można w tym czasie zająć się przygotowaniem składników. Kiedy ciasto lekko podrośnie posmarować sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika funkcja góra-dół 210 st. na 8 min. Wystawić i włożyć składniki. Wstawić na 5 min na 215 st. Gotowe:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz