czwartek, 9 lutego 2017

Kokosowe pączuszki twarogowe

A po cóż czekać do tłustego czwartku by sobie zjeść pączuszka ?
Każdy dzień jest dobry by sobie troszkę posłodzić.

Dziś zrobiłam szybkie pączuszki z twarogowego ciasta 
o kokosowym smaku.

Nie za słodkie , nie tłuste , nie ciężkie .
 
 


Składniki :
na ok 35 szt.

320 g zmielonego na gładko twarogu lub dobrej jakości wiaderkowego sera na sernik.
2 łyżki cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
 3/4 szklanki wiórków kokosowych 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczone
1 łyżka spirytusu lub octu

dodatkowo :
3 łyżki cukru 
2 łyżki wiórków kokosowych 

Tłuszcz do głębokiego smażenia ( u mnie pół na pół smalec i olej )

Wykonanie :
Wszystkie składniki na pączuszki włożyć jednocześnie do miski i wyrobić np. drewnianą łyżką , aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie warto dosypać troszkę mąki  , tak abyśmy mogli formować z ciasta małe kulki (wielkości orzecha włoskiego )
Ręce warto zwilżyc wodą lub obsypać mąką ,żeby ciasto nie kleiło się nam do rąk.

Tłuszcz rozgrzać . Postawić na małym ogniu i wrzucać partiami pączzuszki.
Smażyć z obu stron aż się ładnie zrumienią.
Wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym .

Cukier razem z wiórkami kokosowymi zblendować  lub zmielić w młynku  do kawy na drobny cukier puder.

Przestudzone ale jeszcze ciepłe paczki obtoczyć w kokosowym cukrze.

Smacznego :)
 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję drogi Gościu za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi bardzo miło gdy zostawisz tu kilka słów ;)

Wydrukuj Przepis