Boże Narodzenie | Dania mięsne | Wielkanoc

Duszony schab z pieczoną cebulką

9 lutego 2017
Jump to recipe

Dzisiaj coś dla mięsożerców – duszony schab, serwowany z pieczoną cebulką. Ja często do cebulki dodaję czosnek, jabłko, posypuję całość majerankiem. Smaki warzyw, jabłek i przypraw przenikają się wzajemnie tworząc lekko słodki posmak. Przed zaserwowaniem, na taki podkład kładę mięsko. Można również wydzielonym w czasie pieczenia cebuli z jabłkami sokiem, polać nasze mięso i chwilkę zapiec. Tak czy siak niebo w gębie 😉 A mój mąż lubi plaster takiego schabu położyć na kanapce, posmarować musztardą i na to położyć pieczoną cebulę.

A taki duszony schab nie jest trudny do wykonania, więc z czystym sumieniem polecam go nawet początkującym kucharzom.

Ja przed robieniem czegokolwiek ze schabu, moczę go kilka godzin w mleku. Wtedy mięso jest w smaku delikatniejsze. Podobnie możecie spróbować z drobiem. Idealnie ten trick sprawdza się, kiedy mięso leży zapomniane kilka dni w lodówce. W taki sposób można mu prosto przywrócić świeżość.

Długość duszenia mięsa, zależy od wielkości kawałka. I nie chodzi tu o wagę mięsa, ale możemy mieć kg schabu w cienkim i długim kawałku lub też krótszy a wyższy kawałek mięsa. Więc najlepiej sprawdzać widelcem, czy mięso już jest miękkie, czy jeszcze wymaga duszenia. Pamiętamy o dolewaniu wody, aby cały czas mięso miało się w czym dusić i nie było wiórowate.

Mięso serwujemy na pieczonej cebuli z jabłkiem lub też kroimy i na pokrojone mięso wykładamy pieczoną cebulę.

Do przyprawienia mięsa używamy ulubionych przypraw. Jeśli macie jakieś inne, po prostu je dodajcie 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *