środa, 8 lutego 2017

Zapiekanka z kurczakiem i makaronem

Taka zapiekanka to kuchenny samograj. Wrzucamy wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, podlewamy sosem i na tym nasz praca się kończy. Smak kurczaka, warzyw i przypraw świetnie się przenika a danie jest sycące i pyszne!

 

SKŁADNIKI:
200g makaronu (u mnie małe muszelki)
500g piersi z kurczaka
duża cebula
3 gałązki selera naciowego
5-6 pieczarek
oliwa do smażenia
½ kalafiora
sos:
200ml słodkiej śmietanki 12%
450ml wody
1-2 łyżki oleju kokosowego
30g mąki pszennej lub ryżowej
łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka tniemy na małe paseczki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i granulowanego czosnku. W tym czasie szatkujemy w piórka cebulę a pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy drobny makaron. Na nim układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami.

Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy.
Powstałym sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami. 
 
Pieczemy w 180 stopniach C bez przykrycia około 5-10 minut dłużej (w zależności jak szybko nagrzewa się nasz piekarnik) niż podany jest czas gotowania makaronu.
Wg gustu przez pieczeniem możemy posypać wierzch zapiekanki żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly