środa, 8 lutego 2017

PIERSI Z KACZKI DUSZONE W CZERWONYM WINIE

   Dziś kuchnia Polska w najlepszym wydaniu - piersi z kaczki w czerwonym winie. Mięsko wychodzi soczyste,winne i aromatyczne.Polecam na niedzielny obiad,świąteczne danie bądź walentynkową kolację.


Składniki:
  •  2 piersi kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 lampki - kieliszki czerwonego wytrawnego wina
Piersi umyć,osuszyć,skórę naciąć w kratkę. Natrzeć solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie oprószyć pieprzem oraz majerankiem i odstawić do lodówki na 2 godziny,najlepiej na noc. Na następny dzień piersi umieścić na rozgrzanej patelni skórą do dołu,smażyć na średnim ogniu,aż wytopi się tłuszcz,a skóra zarumieni. Odwrócić,smażyć aż druga strona również się ładnie zrumieni.Dolać wino,zmniejszyć ogień,dusić pod przykryciem,aż piersi będą miękkie i powstanie gęsty sos - zredukuje się. Sos pod koniec doprawiłam solą,pieprzem oraz majerankiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz