Klopsiki warzywne

6 0
Klopsiki warzywne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 240g 1 puszka
Koperek:: 1 łyżeczka
Bazylia:: 1 łyżeczka
Kumin:: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe:: 5 łyżeczek
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Papryka czerwona:: 1/2 sztuki
Marchewka:: 1/2 sztuki
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Czosnek:: 2 ząbki
Zielony groszek:: mrożony 1/2 szklanki
Jarmuż:: mrożonego, świeżego więcej 1/2 szklanki
Kukurydza:: 1/2 szklanki
Olej kokosowy:: 2 łyżki

Nutritional information

Klopsik
Porcja
32
Kalorie
1.5g
Białko
1.2g
Tłuszcz
4g
Węglowodany
  • 40 min
  • Serves 24
  • Easy

Ingredients

Share

Przepis na klopsiki warzywne

Klopsiki z orzechów włoskich cieszyły się dużym uznaniem z Waszej strony, dlatego postanowiłem przygotować kolejne wegańskie klopsiki. Tym razem jednak troszkę inaczej… Klopsiki warzywne, które Wam dzisiaj chcę przedstawić, to masa kolorów, witamin oraz delikatny, subtelny i wciągający smak.

Składnikami przypominają te, które możecie znać w sklepie IKEA. Nie chcę Was mamić obietnicami, że te są identyczne albo lepsze… Po co? Te są moje i to jest najważniejsze.

 

Strasznie za mną chodziły klopsiki warzywne w pomidorowym sosie z makaronem i jak widać dopiąłem swego. Moje podniebienie i dusza są usatysfakcjonowane poczynionym daniem i wreszcie mogę się położyć, odpocząć i pomyśleć nad kolejnymi przepisami…

Z czym podawać klopsiki warzywne?

Ja zaserwowałem klopsiki w towarzystwie makaronu spaghetti i sosu pomidorowego (przepis na sos do pizzy), ale świetnie będą również pasowały na ugotowanym ryżu lub przekrojonej bułce, wyściełanej sałatą i skąpane w sosie BBQ.

Pulpety warzywne – filmik z przygotowywania

[Ocena: 4.7]

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 240g 1 puszka
Koperek:: 1 łyżeczka
Bazylia:: 1 łyżeczka
Kumin:: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe:: 5 łyżeczek
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Papryka czerwona:: 1/2 sztuki
Marchewka:: 1/2 sztuki
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Czosnek:: 2 ząbki
Zielony groszek:: mrożony 1/2 szklanki
Jarmuż:: mrożonego, świeżego więcej 1/2 szklanki
Kukurydza:: 1/2 szklanki
Olej kokosowy:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Do malaksera wrzuć ciecierzycę, przyprawy i płatki drożdżowe. Zmiksuj dokładnie.

2
Gotowe

Pokrój drobno paprykę, cebulę, czosnek i marchew. Rozgrzej olej i wrzuć mrożony groszek i jarmuż. Po 1-2 minutach dorzuć wcześniej pokrojone warzywa i smaż przez 5 minut.

3
Gotowe

Warzywa z patelni przełóż do malaksera (w którym znajduje się zmielona ciecierzyca). Ponownie zmiksuj, ale tym razem NIE NA GŁADKO (mają pozostać drobne kawałki warzyw).

4
Gotowe

Ustaw piekarnik na 180 stopni. Formuj klopsiki i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-30 minut.

meatballs12002
previous
Klopsiki z orzechów włoskich
Przepis na falafel z piekarnika
next
Falafel z piekarnika
meatballs12002
previous
Klopsiki z orzechów włoskich
Przepis na falafel z piekarnika
next
Falafel z piekarnika
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MyVeganKitchen

Wyglądają wspaniale 🙂 Uwielbiam tego typu kotleciki/pulpeciki!

Konrad Budzyk

Besos 🙂

Julita

Właśnie dzisiaj odkryłam Twojego bloga, a przepis na klopsiki bardzo mnie zaciekawił. Chciałam jednak dopytać czy dodatek drożdży jest konieczny? Jeśli nie to czy można je po prostu pominąć lub czymś zastąpić? Nie spożywam nabiału i glutenu. Mogę sama coś pokombinować, jednak wolałabym skorzystać z profesjonalnej porady. 🙂

Konrad Budzyk

Płatki drożdżowe dają po prostu fajnego smaku, ale bez nich też będzie ok 🙂 Ewentualnie można dodać odrobinę mąki np kukurydzianej, bo płatki delikatnie sklejają.

wanda

Płatki drożdżowe, to nie są drożdże. One są nieaktywne. Dają tylko smak. Trochę podobny do parmezanu. Ale nie rosną. Więc można spokojnie dodawać , jeśli się je ma pod ręką.

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x