Nazwa może nie szczególna, ale ciasto w smaku szczególnie pyszne.
Wilgotne, słodkie ciasto czekoladowe na oleju z orzeźwiającym jabłkiem.
Ciasto robi się w kilka chwil – najdłużej zajmuje chyba obranie jabłek i pokrojenie ich w kostkę.
Ciasto Salceson możecie aromatyzować wanilią czy cynamonem, ja je lubię z dodatkiem zapachu rumowego.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
PRZEPIS NA CIASTO SALCESON Z JABŁKAMI
Składniki na ciasto salceson z jabłkami:
3 jajka
2 szkl mąki
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka aromatu rumowego lub waniliowego lub cynamonu
1 szkl cukru
3/4 szkl oleju
1/4 szkl wody
500g jabłek
Jak zrobić ciasto salceson z jabłkami:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do białek dodajemy cukier i ubijamy 2 minuty. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze minutę.
Do ubitych jajek przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy jabłka, olej, wodę, aromat. Wszystko mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.
Ciasto wylewamy do blaszki. Pieczemy ok godziny do tzw suchego patyczka.