Sałatka z buraczków,awokado i granatu

Szukając w internecie pomysłu na lekką sałatkę z buraczków znalazłam przepis,który bardzo mnie zainteresował. 
Sałatkę zrobiłam,okazała się wyjątkowo smaczna,winno-słodka,idealna względem moich oczekiwań smakowych. Sałatka doskonale nadaje się na podwieczorek lub lekką kolację. Polecam.
Przepis pochodzi z bloga Kawa i Czekolada










 1 ugotowany lub pieczony* czerwony buraczek
1/2 awokado
1/2 granatu
garść rukoli
1 łyżeczka soku z cytryny

dressing:
2 łyżki soku z granatu
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka miodu prawdziwego
1 łyżeczka octu balsamicznego 
pominęłam musztardę która była w przepisie

* Buraczki owijam folią spożywczą i piekę w piekarniku. Można to zrobić przy okazji pieczenia np ciasta.
Można ugotować tradycyjnie w wodzie lecz takie pieczone nie tacą tylu witamin,które wylewamy z wodą.


Buraczka pokroić w kostkę,awokado w półtalarki i od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało. Z granatu wydobyć pestki,sok zachować do dressingu. Na talerzu rozłożyć rukolę,na środku ułożyć pokrojonego buraczka,wokół buraczka ułożyć awokado i posypać pestkami granatu.

Przygotować dressing z podanych składników i polać nim sałatkę.









Komentarze

Popularne posty