Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, chciałabym więc dzisiaj zaproponować Wam deser walentynkowy dla dwojga. Jest to prosty deser zwany Meyer lemon pudding cake. Deser walentynkowy to inspiracja pochodząca z moich dwóch ulubionych deserów sufflé i krem creme brulee. Jak dla mnie idealny deser walentynkowy, który można podać z malinami, ich soczystą czerwienią symbolizującą miłość.
Meyer lemon pudding cake najlepiej upiec w małych ceramicznych foremkach np. w tartatelkach lub ramekinach znanych tu i ówdzie jako kokilki. Ja mam ich mnóstwo i przeróżnego kształtu, nawet te w kształcie serduszka. Dzisiaj po raz pierwszy użyłam moich nowych tartatelek. Sprawdziły się!
Deser walentynkowy to bardzo smaczny deser. Nie za duża porcja, idealna z lampką prosecco.
Deser walentynkowy
Składniki:
na 3-4 porcje
2 jajka
125 ml cukru
2,5 łyżki rozpuszczonego masła
25 g mąki pszennej
60 ml soku z cytryny
2 łyżki mleka
otarta skórka z 1 cytryny
Dodatkowo
cukier puder
maliny lub inne owoce
Nastaw piekarnik na 175ºC. Piekarnik koniecznie musi być nagrzany. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno. W oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło z cukrem i mąką. Następnie dodaj kolejno żółtka, sok z cytryny, otartą skórkę i mleko. Miksuj aż wszystkie składniki będą połączone, a masa jednolita. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj foremki masłem i napełnij masą równo z brzegiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od wielkości ramekinów. Moje miały średnicę 12 cm i piekłam je przez 25 minut. Dla pewności można zmierzyć temperaturę puddingu, która powinna wynieść około 85ºC.
5 komentarzy
Niesamowicie urocze deserki :)
Dziękuję! Już niedługo znowu je przyrządzę!
musi być pyszny bo na taki wygląda
Słodki i mocno cytrynowy, dla mnie niebo w g….
Deser wspaniały to nie ma wątpliwości ale ta łyżeczka… <3