wtorek, 7 lutego 2017

Zupa paprykowa z batatami

Bezmięsna zupa paprykowa








Składniki

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 duża żółta papryka
  • 2 średnie bataty
  • sól
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • 600 ml bulionu
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Papryki przeciąłem na pół, oczyściłem. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej folią, rozłożyłem papryki przecięciem do dołu. Piekłem, aż skórka zaczęła czernieć. Wystudziłem, zdjąłem skórkę.

    Bataty obrałem, pokroiłem w kostkę. Wrzuciłem do wrzącej wody.
    Zaraz po nastawieniu posoliłem. Lekko posłodziłem. Gotowałem ok. 30 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Gotowałem pod przykryciem.

    Pokroiłem cebulę w talarki, czosnek i zioła posiekałem. Cebulę poddusiłem ok. 3 min. Na oliwie, dodałem czosnek, dusiłem jeszcze chwilę, dodałem z grubsza pokrojone pieczone papryki. Po kilku minutach duszenia dodałem pomidory i bulion, doprawiłem solą, pieprzem i połową ziół. Gotowałem pod przykryciem 15 minut. Dodałem ugotowane bataty, doprawiłem całość do smaku. Podgotowałem pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem posypałem resztą ziół.

2 komentarze: