Kurczak w jogurcie greckim

Kurczak w jogurcie greckim 2

Pierś kurczaka zapieczona w przyprawach i jogurcie greckim. Aromatyczna i soczysta. 

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1/3 łyżeczki suszonego chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki. Jeśli pierś jest bardzo gruba dodatkowo podzielić na cieńsze kawałki.

Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem, chilli, papryką i estragonem. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem.

W misce wymieszać jogurt z kawałkami kurczaka. Jogurt powinien dokładnie pokryć całe mięso. Odstawić na minimum pół godziny do lodówki.

Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego olejem.

Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C.

Kurczak w jogurcie greckim

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.