Recent Posts

wtorek, 7 lutego 2017

Wody aromatyzowane : pomarańczowa, selerowo – koperkowa

Z wodą aromatyzowaną spotkałam się po raz pierwszy sporo lat temu w Wilnie. Piliśmy wtedy wodę ogórkową. Bardzo nam smakowała. Wodę aromatyzowaną wprowadziłam do domu. Robiłam ją stosunkowo często. Nie wiem nawet jak to się stało, że przestałam ją robić. Ostatnio jednak do niej wróciłam a to głównie przez kota. Amatorem wody podanej do obiadu właśnie stał się kot. Nie można było nalać wody do szklanki aby mały pyszczek nie próbował jej wypić. I tak dzięki kotu woda wróciła do menu. Amator już tylko patrzy. Woda aromatyzowana jest pyszna. Pewnie niedługo kolejne odsłony.



Woda pomarańczowa                                                                                                
  • 1 l wody
  • ½  pomarańczy

Woda selerowo – koperkowa
  • 1 l wody
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 gałązki koperku


Wykonanie:

Do 1 wody dodajemy umyte i pokrojone składniki. W przypadku pomarańczy, musimy ją porządnie wymyć i sparzyć wrzątkiem. Kroimy połowę pomarańczy razem ze skórą. Zalewamy wodą i odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Potem wystarczy już tylko rozlać i wypić. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz