lutego 06, 2017

Sałatka warstwowa - leśna polana.

Całkiem nie dawno robiłam taką sałatkę, w necie jest mnóstwo wersji więc w końcu i ja postanowiłam ją przygotować.
Hmmm.... co mogę powiedzieć, w smaku bardzo przypomina znaną już sałatkę gyros, więc dla mnie bomba! Idealna na imprezy.


Składniki;
1 duży słoik marynowanych pieczarek
1 słoik majonezu
kilka łyżek ketchupu
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
3 marchewki ugotowane
3 ogórki konserwowe
sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
zielona pietruszka i koperek
kilka łyżek oleju do smażenia mięsa
 
Przygotowanie;
Tortownice o średnicy 26 cm. wkładamy folią spożywczą. Na dno układamy odsączone pieczarki, kapeluszami do dołu. Zieleninę siekamy i posypujemy pieczarki. Marchew kroimy w kostkę i wykładamy. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i przyprawą do gyrosa. Smażę na patelni do miękkości. Po wystudzeniu wykładam na wcześniejszą warstwę. Ogórki kroję w kostkę, wykładam. Smaruję majonezem oraz ketchupem. Na to wykładam odsączoną kukurydze. Smaruje delikatnie majonezem. Na sam wierzch wykładam pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie dociskam i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia tortownicę nakrywam talerzem, odwracam ją do góry dnem wykładając sałatkę na talerz. ściągam folię i gotowe.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Muszę i ja ją w końcu zrobić! Twoja wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger