lutego 05, 2017

Ciasto z kremem wafelkowym

To ciasto jest jak straciatella - krem z serków a w nim mocno czekoladowe kawałki pysznych wafelków Lusette:). Pycha! Ciasto jest lekkie i smaczne, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:). 


Biszkopt:
5 jajek
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem wafelkowy:
500g serka mascarpone
300g serka waniliowego homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru

1. Spód blaszki (30x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Przekrawamy na 2 części. 
2.  Serek mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy. Dodajemy 4 pokruszone wafelki Lusette, dokładnie mieszamy. 
3.  Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt. Cienko smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy pokruszonymi wafelkami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP