Pancake

Amerykańskie naleśniki, wspaniałe, puszyste, doskonale smakują z czekoladą, dżemem, owocami, ale najlepiej z syropem klonowym.

Ja dzisiaj podałam je tak 🙂

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki

1 jajko

1 i 1/4 szklanki maślanki

1/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/4 szklanki oliwy

szczypta soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji śmietany. Na patelni (bez oleju, najlepsza jest patelnia naleśnikowa) rozlewamy łyżką placek, lekko go rozsmarowujemy. Smażymy z obydwu stron na średnim ogniu tak by pancake zdążyły wyrosnąć.

Idealne na śniadanie, ale także na kolację (u mnie dzisiaj jako kolacja – dzieci wymyśliły 😉 )

Ja podałam je z czekoladą, łyżeczką domowego dżemy truskawkowego i dla przełamania ogromu słodyczy –  z plasterkami kiwi 🙂

 

pancake_m