5 lutego 2017

TAGLIATELLE W SOSIE PIECZARKOWYM Z KURCZAKIEM






TAGLIATELLE W SOSIE PIECZARKOWYM Z KURCZAKIEM 

Sycące danie, które jest smaczne, proste jak i szybkie. Ja jestem miłośnikiem makaronów, a zwłaszcza tych w sosie kremowym śmietanowym, serowym czy pieczarkowym. Danie prezentuje się elegancko. Oczywiście nie może zabraknąć zielonego akcentu do smaku jak i kompozycji dania. 

~~SKŁADNIKI~~

  • makaron tagliatelle pełne ziarno 1 opakowanie
  • filety z kurczaka 3 sztuki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz biały do smaku
  • woda gotowana 2 szklanki
  • kostka rosołowa 1/2 sztuki
  • pieczarki duże 5-6 sztuk
  • cebula 1 sztuka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • śmietana 12 % do sosów i zup 2 łyżki
  • kwaśna gęsta śmietana 3 łyżki
  • natka pietruszki 
  • mąka 2 łyżki + woda do zagęszczenia

~~METODA~~

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Filety myjemy i czyścimy. Przyprawiamy solą. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy pieczarki. Następnie układamy całe filety i smażymy, co jakiś czas mieszając, aby pieczarki nie spaliły się. Dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy tak długo, aż mięso zmięknie. Po tym czasie dodajemy resztę wody oraz kostkę rosołową. 

Gdy bulion zacznie gotować się, zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Następnie dodajemy śmietanę 12 %  oraz kwaśną śmietaną, którą należy zahartować, aby nie zważyła się. 
Doprawiamy do smaku białym pieprzem, ewentualnie solą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki ( ilość jak kto lubi ). Gotowym sosem polewamy makaron. 


2 komentarze:

  1. Kocham takie makarony. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda nie lubię dodatku śmietany w sosach, ale danie wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia