niedziela, 5 lutego 2017

Królewiec

Już od jakiegoś czasu zbierałam się żeby zrobić to ciasto i w końcu nadszedł ten dzień. Mimo, że trochę pracy przy tym cieście jest ale z całego serducha polecam to ciasto, każdemu smakoszowi słodkości przypadnie do gustu. 



Ciasto miodowe:
3 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka sody
150 g margaryny
1 jajko
3 łyżki płynnego miodu

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:
0,5 l mleka
200 g masła
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Polewa czekoladowa:
100 g margaryny
50 g kakao
120 g cukru pudru
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
1. Przygotować ciasto miodowe.
Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Przygotować biszkopt.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec w takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, ciasto wylać na formę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 25-30 minut.

3. Przygotować krem budyniowy.
Odlać nie pełną szklankę mleka. Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, aby nie było grudek. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać.

4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Położyć drugie ciasto miodowe.

5. Przygotować polewę czekoladową.
Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.

6. Polać ciasto polewą i udekorować wg uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz