Pyszne, soczyste cheeseburgery

Pyszne, soczyste cheeseburgery

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Pyszne, soczyste cheeseburgery (hamburgery z serem)– podaję doskonały przepis.
Hamburgery i cheeseburgery to typowe dania typu fast food wywodzące się z kuchni Stanów Zjednoczonych. Burgery można przygotować w domu na patelni lub w ogrodzie na grillu. Obecnie całkiem dobre hamburgery można zjeść w barze lub na ulicy, kupione z food trucka. Ale najlepsze będą, gdy zrobimy sobie sami w domu – dlaczego? Jest kilka powodów. Po pierwsze – wiadomo z jakiego mięsa będzie zrobiony, po drugie – będzie tańszy od tego na mieście, po trzecie – możemy mieć dodatki jakie tylko sobie wymarzymy i przygotujemy. Dla mnie najlepszy hamburger to domowy cheeseburger, podany we własnoręcznie upieczonej bułce, z warzywami, majonezem i sosem red relish – najlepszy, domowy fast food.

 

Porcja na ok. 12 cheeseburgerów

 

Składniki:

 

Burgery:

  • 1½ kg chudej wołowiny
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 250 ml zimnej wody
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 płaska łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g sera cheddar

 

Dodatki:

 

Sposób przygotowania:

 

Wołowinę zmielić.

 

 

Dodać jajka, wodę przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sos Worcestershire i pozostałe przyprawy.

 

 

Wszystko dobrze wyrobić.

 

 

Ser pokroić na plastry. Mięso podzielić na 12 porcji – każda powinna ważyć ok. 160 g. Ja od niedawna używam prasy do robienia hamburgerów i cheeseburgerów, ale można kotlety przygotować również używając jedynie rąk.

 

 

Na patelni rozgrzać z 2 łyżki oleju rzepakowego (grill lub patelnię grillową wystarczy tylko spryskać). Cheeseburgery smażyć po 3 minuty z każdej strony.

 

 

Po usmażeniu kotlety powinny kilka minut “odpocząć”.

 

 

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry, pomidory pokroić w trochę grubsze plastry, sałatę poszarpać na mniejsze kawałki.

 

 

Bułki przekroić na połówki, podgrzać na grillu lub patelni. Ułożyć wszystkie składniki w bułce według własnego pomysłu.

 

 

Pyszne, soczyste cheeseburgery najlepiej smakują na gorąco i w dobrym towarzystwie.

 

Smacznego!

 

Jeden komentarz do “Pyszne, soczyste cheeseburgery”

  1. Właśnie kupiłem taką prasę i muszę przyznać, że przygotowanie domowych burgerów nigdy nie było tak proste 🙂 Aż trudno uwierzyć, że taka mała rzecz aż tak może ułatwić zrobienie idealnie okrągłego i płaskiego kotleta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *