Trochę z tym pracy i oczywiście będziecie potrzebowali pomoc silnej osoby przy otwarciu kokosa. Napiszę Wam dwa sposoby przygotowania tego ciasta. Z orzechem kokosa i z mleczkiem kokosowym z puszki. 

Pyszne ciasto, a biszkopt puszek 🙂 Na drugi dzień jest lepsze, wszystkie składniki super się łączą.

tort kokosowy

Przygotowanie biszkoptu– patrz tu Biszkopt mojej mamuśki, zawsze wychodzi . Upiec i ostudzić. Blaszka okrągła o średnicy 25 cm. Można również upiec na blaszce. To zależy od Was.

kokosanka

Orzech kokosowy – na górze orzecha są charakterystyczne oczka, nawiercić wiertarką dziurki. Wylać sok z orzecha do kubka. Następnie przeciąć go na pół i wyjąć miąższ, odciąć brązową skórkę. Zostawić tylko białą część, zetrzeć na tarce lub za pomocą malaksera. Przykryć żeby nie wyschło.

tort z kremem budyniowym

Przygotowanie syropu – do mleczka z kokosu dolać cukier i podgrzewać na ogniu aż cukier się roztopi. Zdjąć z ognia i wlać rum wymieszać. Skropić syropem biszkopt, ale nie jest to konieczne.

Krem budyniowy – mleczko z orzecha kokosowego plus mleko, musi być 500 ml.( Odlać trochę do wymieszania proszku budyniowego ) Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać o proszku budyniowego i dokładnie rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli podczas u bijania dodawać połowę cukru przeznaczonego do kremu. Mleko zagotować z drugą połową cukru. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy z żółtkami. Szybko mieszać. Następnie dodać ubite białka i dokładnie wymieszać, trzymając garnek cały czas na ogniu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

ciasto mocno kokosowe

Wykonanie – biszkopt przeciąć na pół lub na trzy warstwy. Na każdą warstwę rozłożyć ciepły krem budyniowy i obsypać potartym kokosem. Na górę ciasta położyć ostatnią warstwę kremu budyniowego i rozłożyć wiórkami z paczki.

kokosowy tort

Wstawić ciasto do lodówki, żeby krem lekko stwardniał.

Drugie wykonanie – użyć mleczka kokosowego z puszki i wiórki kokosowe. Wykonanie jak wyżej.