Wygrzebałam u mamy w kuchni super starą patelnię do wypiekania kruchych orzeszków i jako skarb przyniosłam do mnie do domu.
Pamiętacie orzeszki?
Były modne w latach 90 albo i wcześniej. Do ich wypieku potrzebna była specjalna patelnia. Potem faszerowało się je super słodkim kremem maślanym i dżemem.
W starym zeszycie mamy znalazłam przepis na ciasto na takie orzeszki.
Pierwsza partia zniknęła schrupana solo bez nadzienia, dzieci miały przy tym frajdę przeogromną.
Macie w swoich kuchniach takie skarby?
PRZEPIS NA ORZECHY Z PATELNI
Składniki na orzechy z patelni:
1,5 szkl mąki
125g masła
1 jajko
1/4 szkl cukru
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka octu
Jak zrobić orzechy z patelni:
Wszystkie składniki zagniatamy na zwarte ciasto.
Patelnię rozgrzewamy na palniku, smarujemy przy pomocy pędzelka odrobina oleju.
Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha laskowego.
Kulkami ciasta wypełniamy dołki patelni, zamykamy, ściskamy i pieczemy z obu stron aż orzechy staną się złote.