Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – czyli tzw. shepard’s pie. W oryginale znajduje się mięso mielone z jagnięciny, ale spokojnie można użyć też innego gatunku mięsa i danie wyjdzie równie pyszne ;) Niektórzy do tej zapiekanki dodają również seler naciowy i zielony groszek – poniżej jednak wersja minimalistyczna, którą śmiało możecie zmodyfikować o swoje ulubione składniki ;)
Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – Składniki:
Składniki na warstwę puree:
- 1 kg ziemniaków
- 85g parmezanu
- 80ml śmietany 12% słodkiej
- 2 czubate łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Składniki na warstwę mięsną:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej jagnięciny, ale opcjonalnie można użyć mięsa mielonego wołowego lub z szynki wieprzowej)
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 3 małe cebule (ok. 180g) + szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie marchewki (ok. 260g)
- 1 puszka pomidorów krojonych (240g po odsączeniu)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki chilli lub malutka szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę, posolić i smażyć do czasu aż się zeszkli, następnie dodać czosnek, smażyć jeszcze pół minuty. Na koniec dodać marchewkę i smażyć ok. minutę. Dodać mięso, wymieszać. Jak mięso już się podsmaży, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, cukier, słodką paprykę i chili. Dusić do czasu aż nadmiar sosu odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło, śmietanę, ugnieść całość na gładkie puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na niej następnie rozprowadzić warstwę ziemniaczanego puree. Całość posypać na wierzchu parmezanem startym na małych oczkach.
- Piec zapiekankę pasterską w piekarniku rozgrzanym do 200st.C przez ok. 40 minut (aż wierzchnia warstwa zapiekanki się ładnie zarumieni). Smacznego!
do shepher’s pie nie dodaje się pomidorow.