Witajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszny, fantastyczny tort bezowy. Uważam, że jest prosty w przygotowaniu, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie. Tort jest chrupiący od bezy, delikatnie cytrusowo – waniliowy i dobrze smakuje z kwaskowatymi pestkami granatu. Na jednym kawałku nie można poprzestać, dlatego tort zniknął u mnie błyskawicznie :). Jest to świetny przepis na zużycie zalegających białek w lodówce, bardzo polecam…. (inspiracja z książki „The great british bake off”).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem
Składniki:
Beza:
10 białek
500g cukru
Krem:
750ml śmietanki kremówki 36%
260g lemon curd
(link do przepisu: https://malacukierenka.pl/przepis-prosty-lemon-curd.html)
3-4 łyżki likieru pomarańczowego
skórka starta z 1-2 limonek
pestki z 2 granatów
5-6 łyżek płynnego naturalnego miodu
3/4 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
Bezy:
1. Trzy blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg, jeden o średnicy 27cm, drugi o średnicy 22cm i trzeci o średnicy 18cm.
2. Białka przełożyć do czystej miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 4-5 minut.
3. Połowę piany z białek wyłożyć na papier z największym okręgiem i wyrównać (patrz FILM).
Na okrąg o średnicy 22cm wyłożyć połowę pozostałej bezy, wyrównać i na najmniejszy wyłożyć to, co zostało.
4. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 110°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z pastą waniliową. Dodać lemon curd, wymieszać. Dodać likier pomarańczowy, wymieszać.
6. Największą bezę położyć na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Posypać około 1/3 pestek granatu i skórką z limonki. Przykryć średnią bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Posypać granatem i skórką z limonki. Nakryć ostatnią bezą i wyłożyć pozostały krem. Znów posypać granatem, skórką z limonki i polać płynnym miodem (patrz FILM), od razu podawać.
Udanych wypieków:)
Dzień dobry
Tort wygląda obłędnie 😍
Mam tylko pytanie w jakiej temperaturze pieczemy bezy i przez jaki czas?
Bezy suszyć w temperaturze 110°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry. Czy beza stygnie w piekarniku zamkniętym ?
tak ja zostawiam w zamkniętym, pozdrawiam
Dzień dobry,
Czy mogę:
1. zrobić tort ze śmietaną kremówka 30 % (nie mogę dostać 36% bez laktozy) ?
2. zastąpić czymś likier pomarańczowy (czym?), lub pominąć go o ile nie popsuję tym smaku ? (nie mogę dodawać alkoholu)
3. blaty bezowe upiec dzień wcześniej?
blaty można upiec dzień wcześniej, można dać 30% pozdrawiam
Czy tort zrobiony w sobotę można przechować w lodówce do niedzieli i wtedy go dopiero zjeść?
Przez noc może się trochę roztopić beza, radzę go składać w dniu podania, pozdrawiam
ja mam takie nie typowe pytanie. jakiej wysokości wychodzi jest ten tort? potrzebuje zakupic pudełko na niego aby go przewieżć.
jakoś 25cm pozdrawiam
To już moje trzecie podejście, pierwsze z truskawkami, drugie ze świeżymi brzoskwiniami a teraz z malinami i malinowym curdem, teraz dopiero w piecu więc…
Czy tort wytrzyma kilka godzin w lodówce, zanim zostanie zjedzony? Czy po chwili mięknieje i trzeba go odrazu podawać?
boje się, że parę godzin nie wytrzyma w lodówce, zacznie się topić, pozdrawiam
Pani tort zainspirował mnie do przerobienia go na urodzinki mojej 3-letniej córeczki w suknie balową Barbie. Pytanie czy masa i same bezy nadadzą sie do uksztaltowania takiej sukni? Czy nie „rozpłynie” się? Z góry dziękuję za poradę
raczej średnio, krem musiałby być na maśle, pozdrawiam
Chciałam się pochwalić. Nie zrezygnowałam i zrobiłam tort bezowy Barbie. Krem z bitej śmietany i mascarpone. Wstawiłabym zdjęcie, ale nie wiem jak.
super, bardzo się ciesze, proszę podesłać na email
[email protected]
lub dodać na Facebooku, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam i mogę szczerze powiedzieć, że to niebo w gębie. Dziękuje, pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A czy bezy trzeba upiec od razu. Czy można po kolei. Wszystkie trzy nie zmieszczą się do piekarnika
wydaje mi się że piana opadnie jak będziemy czekać, aż się pozostałe upieką, pozdrawiam serdecznie
rewelacyjny :)
A czym mogłabym zastąpić granat?
np. malinami, borówkami, pozdrawiam
Zarówno tort, jak i patera zapierają dech w piersi – serdecznie pozdrawiam :)
miło mi, pozdrawiam serdecznie :)
Fantastyczny! Robi niesamowite wrażenie :) Ale ta patera z pnia drzewa jest równie piękna :D
a czy można sie dowiedzieć gdzie kupiłaś taką super podstawkę od tort? jak kroisz to to się nie rysuje?
kupiłam ją w Tk maxx, trochę się rysuje, pozdrawiam serdecznie
Wygląda przepięknie, aż żal go w ogóle kroić :-)