Zapiekanka z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Kolejna szybka i prosta zapiekanka z 4 składników – kurczak, makaron, pieczarki i papryka. Gdy brak pomysłu na obiad lub kolację. Idealnie nadaje się na drugi dzień do pracy.

zapiekanka  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 4 – 6

Składniki:

400 g fileta z kurczaka
200 g makaronu
250 g pieczarek
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 papryka (czerwona lub zielona)
2 łyżki oliwy (do smażenia)
1 łyżeczka soli

Sos:
350 g jogurtu grecki
125 g sera mozzarella
2 jajka
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na łyżce oliwy przez 10 minut.

Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w kostkę, dodać do mięsa i smażyć pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z resztą.

Ser mozzarella pokroić w małą kostkę i wszystkie składniki na sos, zaczynając od dokładnego roztrzepania jajek i wymieszania ich z jogurtem do jednolitej konsystencji.

Sos wymieszać z kurczakiem, makaronem, pieczarkami oraz papryką i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

Piec 20 minut w 200 stopniach.

Krok po kroku:

1. Podsmażyć kurczaka

2. Dodać warzywa

3. Wymieszać jogurt z jajkiem i przyprawami

4. Dodać do sosu kawałki sera

5. Do mięsa i warzyw dodać makaron i wymieszać

6. Wszystko zalać sosem

7. Połączyć dokładnie całość

8. Zapiec w piekarniku

Pobierz wersję do druku:

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *