czwartek, 2 lutego 2017

Zapiekanka pasterska - brytyjska królowa comfort foodu

Z tą zapiekanką jest jak z naszym bigosem albo pomidorową.
Każdy ma na nią swój przepis i każdy jest najlepszy, a bez niej brytyjska kuchnia nie istnieje. ;)
Wszystko zaczęło się w XVIII w. , kiedy ziemniaki stały się dostępne dla brytyjskich biedaków, jako roślina jadalna. Od tej pory zaczęto spożywać je w bardzo dużych ilościach, ponieważ były niezwykle tanie.
W ramach urozmaicenia ziemniaczanych potraw łączono je z różnymi składnikami i dodawano wiele przypraw oraz ziół.
Tak samo powstała Zapiekanka Pasterska, której podstawą stały się resztki pieczeni połączone z warzywami, przykryte tłuczonymi ziemniakami z masłem.
Dziś do mięsnej podstawy wykorzystuje się mięso mielone, a nawet zaczęto rozróżniać zapiekankę nazwami w zależności od tego, jakie mięso zostało użyte: Wiejska (Cottage pie) z wołowiną i Pasterska (Shepherd's pie) z jagnięciną, choć kiedyś używano tych nazw wymiennie.
Moja wersja opiera się na mielonym mięsie z indyka, z dodatkiem pomidorów zamiast koncentratu i przepysznym, kremowym Champ Mash, czyli wspaniałym ziemniaczanym puree ze szczypiorkiem.
Przepyszne połączenie smaków, które idealnie wpasowuje się w zimowy klimat, kiedy nasze brzuchy potrzebują ciepłego jedzenia pełnego miłości pomagającej przetrwać szare i zimne miesiące. :)







































Zapiekanka pasterska
Potrzebujesz:
Mięsna podstawa:

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki sosu worcester (ewentualnie maggi)
  • 2 duże szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu
Puree ziemniaczane:
  • 1kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 30g parmezanu/ regio piatto
  • 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięsna podstawa:
1. Cebulę, marchewki i seler pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju, aż cebula się zeszkli.
2. Dodaj mięso mielone i dokładnie je rozdrobnij - smaż często mieszając, aż mięso przestanie być surowe.
3. Posiekaj rozmarynowe igiełki i dodaj do mięsa razem z tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Do mięsa dodaj pomidory z puszki, bulion wołowy, sos i przyprawy.
5. Wymieszaj wszystko dokładnie, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 30-40 min, aż płyn się zredukuje i stanie się dość gęstym sosem.

Ziemniaczane puree:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
2. Gotowe ziemniaki odcedź, dodaj do nich masło, mleko i starty ser - całość dokładnie ubij tak, żeby stały się kremowe i nie miały żadnych grudek.
3. Dodaj do puree posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj delikatnie łyżką.

Całość:
1. Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż całą mięsną podstawę- wyrównaj.
2. Na wierzch wykładaj ziemniaczane puree i wyrównaj do brzegów naczynia.
3. Piecz 25 min w 180*C.

Smacznego!







































Shepherd's pie
Ingredients:

Meat basis:
  • 2 onions
  • 2 carrots
  • 2 celery sticks
  • 1 large clove garlic
  • 3 tablespoons oil
  • 500g minced meat (I used minced turkey)
  • 1 can chopped tomatoes
  • 250 ml beef stock
  • 1 sprig of rosemary
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 2 tablespoons worcester sauce
  • 2 large pinches of salt
  • 1 pinch of pepper
Mashed potato (champ mash):
  • 1kg of potatoes
  • 2 tablespoons butter
  • 4 tablespoons milk
  • 30g parmesan cheese / regions Piatto cheese
  • 1 heaped tablespoon chopped chives
  • salt, pepper
Method:
Meat basis:
1. Cut onion, carrot and celery into cubes and fry in oil until soft onion.
2. Add the minced meat and shred it thoroughly - cook, stirring frequently, until the meat is no longer raw.
3. Chop the rosemary leaves and add to the meat along with the thyme and chopped garlic.
4. Add canned tomatoes, beef broth, sauce and spices.
5. Mix everything thoroughly, bring to boil and cook over low heat for approx. 30-40 minutes, until the liquid reduces and becomes a fairly thick sauce.

Champ mashed potatoes:
1. Peel the potatoes and cook in lightly salted water until tender.
2. Drain the potatoes, add the butter, milk and grated cheese to them - mash thoroughly so that it becomes creamy and had no lumps.
3. Add chopped chives, season with salt and pepper to taste and mix all gently with a spoon.

Whole:
1. Lay off all the meat basis at the bottom of the casserole dish - align.
2. Put chump mash on top and align to the edges of the casserole dish.
3. Bake 25 minutes at 180 * C.


Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...