Przepis na prosty lemon curd

Bardzo lubię cytrynowe desery i lemon curd, pychotka. Szykuję tort bezowy właśnie z dodatkiem lemon curd, dlatego dzisiaj ten szybki i prosty przepis. W przepisie użyłam całych jajek, więc w kolorze krem jest jasno żółty i proszę uważać przy podgrzewaniu, żeby go nie ugotować. Z podanego przepisu otrzymamy około 330-350g lemon curd, smacznego!

Przepis na prosty lemon curd

Przepis na prosty lemon curd
Składniki:
2 jajka
2 żółtka
150g cukru
80g masła
1/2 szklanki soku z cytryny
skórka starta z dwóch cytryn

1. Jajka, żółtka i cukier ubić na jasny krem mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

2. Ubitą pianę z jajek przełożyć do rondelka, dodać pozostałe składniki i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (jak niezbyt gęsty budyń, proszę nie gotować!).

3. Gotową masę cytrynową ściągnąć z ognia i przetrzeć przez sito. Lemon curd przełożyć do słoiczków i jak przestygnie, przechowywać w lodówce. Z podanego przepisu otrzymamy około 330-350g lemon curd.

Smacznego!

Przepis na prosty lemon curd

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Mini Pączki Cytrynowe

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Pyszna babka cytrynowa

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

15 komentarzy do “Przepis na prosty lemon curd”

  1. Chyba jednak brak jakiejś kluczowej informacji w tym przepisie… Na temat temperatury łączenia składników? Zrobiłam, początkowo konsystencja była jednorodna, jednak po schłodzeniu oddzieliła się cytrynowa pianka, a na dnie osiadło masełko.

    Odpowiedz
  2. Witaj,
    mam pytanie… Krem po ostygnięciu zamienił się w rozpuszczone masło. bardziej to woda niż krem… Co poszło nie tak? Bardzo starannie trzymałam się przepisu, zdarzyło się to pierwszy raz, by był w takiej formie. Czy dodatek takiego „lemon” nie zepsuje masy do bezy?
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz