Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej

Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej

Uwielbiam faszerowaną paprykę chyba od wczesnego dzieciństwa ;p Jednak w moim domu, pomimo zdrowej papryki, było to raczej danie ciężkie – dużą ilością wieprzowiny, sera i małą ilością białego ryżu. Oczywiście wszystko można zmodyfikowaćnie tracąc aromatu i smaku dania, a zdecydowanie zmniejszając ilość kalorii i tłuszczu!

Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego  wcześniej podsmażać  – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera.  Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka i brązowym ryżem może być świetnym pomysłem na szybki obiad lub lekką, dietetyczną kolację.

Wykonanie

  1. W osolonej wodzie ugotuj  ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Pozwól mu przestygnąć.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  3. Cebulę posiekaj dość drobno.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż cebulę z czosnkiem aż to uzyskania złotego, lekko brązowego koloru. Przestudź lekko.
  5. Zmiel mięso  lub pokrój w bardzo drobną kostkę.
  6. W misce roztrzep 2 jajka, dodaj sól (jeśli używasz mielonego mięsa ze sklepu – sprawdź najpierw jego skład, bo często jest już posolone!), dodaj pieprz, słodką paprykę, 3 krople tabasco (możesz zamienić na odrobinę papryki chili) i posiekaną świeżą bazylię. Wymieszaj wszystko dokładnie razem z jajkiem.
  7. Wymieszaj lekko przestudzoną cebulę i czosnek z jajkiem.
  8. Dodaj mięso i ryż i wymieszaj wszystko razem.
  9. Papryki umyj i przetnij na pół zaczynając od przycięcia na pół ogonka.
  10. Oczyść papryki z gniazd i ziaren, ogonek dekoracyjnie możesz zostawić .
  11. Wypełnij  papryki masą ciut powyżej boków warzywa.
  12. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu.
  13. Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do  180 stopni na  ok. 40 min.
  14. Podaj na sałacie prosto z piekarnika  i jedz na zdrowie ; )

Składniki

  • 2 duże czerwone lub żółte  papryki
  • filet z piersi kurczaka  lub ½  kg mięsa z indyka (jeśli kupicie mielone zmielcie sami lub zwróćcie uwagę na skład!)
  • 3/4 woreczka ryżu (pełnoziarnistego/brązowego)
  • 2 jajka
  • nieduża cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 krople tabasco
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • pół pęczka świeżej bazylii lub  1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli do mięsa
  • 1/3 łyżeczki soli do ugotowania ryżu
  • odrobina oleju kokosowego lub oliwy
  • sałata jako dodatek
  • 100 ml passaty pomidorowej lub 50 ml przecieru pomidorowego na sos (opcjonalnie)

przepis-na-papryke-faszerowana-miesem-mielonym-wersja-dietetyczna-blog-kulinarny2

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

 


Smaczne a nie tuczy

6 komentarzy

  1. W moim domu nie jadało się faszerowanej papryki. Osobiście raz udało mi się przyrządzić takie danie, ale jeżeli już mam coś faszerować, to wole cukinię. Papryka jest za to bardziej dekoracyjna. 🙂

  2. Nie przepadam za papryką, ale z nadzieniem można coś wykombinować 🙂

  3. Przepis wydaje się super, na pewno przetestuję 🙂

  4. anitapiatek

    Wygląda mega pysznie! Na pewno wypróbuję 🙂

  5. Bardzo lubię pieczoną paprykę, sama podobną robię, ale Twoja jest super odchudzona 🙂

Dodaj komentarz