Zupa pomidorowa z mielonym mięsem i kluskami  to pyszne danie, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny, pożywny i sycący obiad, szybko się ją przygotowuje i jeszcze szybciej znika ze stołu.

 

 


włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera )

2 cebule

500 g mielonego mięsa

150 g koncentratu pomidorowego

3 łyżki oleju

3/4 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1/2 łyżeczki ostrej papryki

czarny pieprz

sól

Obraną cebulę drobno siekamy a włoszczyznę (marchew, pietruszkę oraz seler) ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku z rozgrzanym tłuszczem rumienimy cebulę od czasu do czasu mieszając.
Do zrumienionej cebuli dodajemy mielone mięso i wszystko chwilę podsmażamy. Do podrumienionego mięsa dodajemy startą włoszczyznę i wszystko krótko dusimy ciągle mieszając. Następnie wlewamy 1,5 litra wody, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut.

Następnie przygotowujemy kluski.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy twarde ciasto. Wyrobione ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach po czym wrzucamy do zupy i gotujemy aż kluski zmiękną. Na końcu do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy (w razie potrzeby zupę uzupełniamy wodą), całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.