środa, 1 lutego 2017

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie

Kolejne danie typu co mamy w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha.








Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 200 g boczku pieczonego
  • 150 g sera feta
  • 1 gruszka z zalewy octowej
  • szczypiorek
  • 2 jajka
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek

     

     

    Przygotowanie

      Wylepiłem ciastem okrągłą formę i gęsto nakłułem widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny.

    Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry.

    Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem.
    Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem.
    Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz