środa, 1 lutego 2017

Pieczarki w ziołowej kruszonce, czyli sposób na czerstwy chleb

Zdarza się, że w chlebaku zostaje kilka końcówek pieczywa.
Piętki (lub dupki ;) ), kilka samotnych kromek nie pierwszej świeżości albo przeschnięta bułka.
Zazwyczaj rzuca się je wtedy ptakom na pożarcie lub zbiera i suszy na domową bułkę tartą ale można też wykorzystać takie pieczywo jako składnik wielu ciekawych potraw!
W kuchni jest dla mnie bardzo ważne, żeby marnować i wyrzucać jedzenia jak najmniej, dlatego jedną z takich potraw stawiam dzisiaj na blogowym stole (propozycje wykorzystania kuchennych pozostałości znajdziecie w zakładce ekonomia w kuchni.) :)
Oto pieczarki w ziołowej kruszonce kłaniają się w pas.
Niezwykle proste danie, złożone z niewielkiej ilości bardzo powszechnych składników może wydawać się mało warte uwagi. Nic bardziej mylnego!
Kiedy sama przygotowywałam te pieczarki po raz pierwszy byłam nastawiona do nich nieco sceptycznie, jednak cudowny zapach ziół, masła i cytrynowej skórki wydobywający się podczas smażenia, rozwiał moje wątpliwości w cztery strony świata ;)
Całość to przepyszne połączenie soczystych, słodkawych pieczarek z chrupiącymi i niesamowicie aromatycznymi chlebowymi kawałeczkami wymieszanymi z aromatyczną cytrynową skórką, rozmarynem i sporą ilością natki pietruszki.
To małe i niepozorne danie na pewno sprawdzi się jako karnawałowa przystawka lub ciekawa propozycja na kolację.
Kruszcie czerstwy chleb, chwytajcie widelce i skosztujcie pieczarek pod ziołową kruszonką! ;)







































Pieczarki pod ziołową kruszonką
Potrzebujesz:
  • 50g masła (25g+25g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200g czerstwego pieczywa
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Na patelni rozpuść 25g masła i dodaj 2 łyżki oleju.
2. Pieczarki umyj, oddziel kapelusze od ogonków, ogonki pokrój na mniejsze części i całość wrzuć na rozgrzane masło z olejem- smaż z dwóch stron do momentu, aż będą miękkie i złociste.
3. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na drugą patelnię- zalej 2 łyżkami oleju i smaż na małym ogniu.
4. Igiełki rozmarynu drobno posiekaj i dorzuć do cebuli.
5. Czerstwe pieczywo rozdrobnij na niewielkie części w robocie kuchennym lub pokrój nożem na małe kawałki (np: wielkości grzanek do zupy) i dodaj do patelni z cebulką.
6. Na patelnię z kruszonką wrzuć pozostałe masło, skórkę z cytryny i natkę pietruszki - podgrzewaj do momentu, aż pieczywo będzie rumiane i chrupkie.
7. Pieczarki podawaj obsypane aromatyczną kruszonką.

Smacznego!





























Crispy herb mushrooms
Ingredients:
  • 50g butter (25g+25g)
  • 4 tablespoons canola oil
  • 10 large open mushrooms
  • 1 small onion
  • 1 sprig of fresh rosemary 
  • 1 large garlic clove
  • 200g stale bread
  • grated zest of 1/2 lemon
  • 2 tablespoons of chopped parsley
  • salt and black pepper to taste
Method:
1. Melt 25g butter in a pan and add 2 tblsp of canola oil.
2. Separate mushrooms' cups from their bottom and cook on warmed butter and oil until soft and golden on both sides.
3. Put the remaining oil on the second pan, chopp finely onion and garlic clove and then add to the pan with oil- cook over low heat.
4. Chopp very finely rosemary leaves and add to the onion.
5. Tear up the stale bread and place it into a food processor, then mix it until become sizable breadcrumbs and add to the pan with onion.
6. Add to the breadcrumbs reamining butter, lemon zest and chopped parsley- cook all together until breadcrumbs become golden and crispy.
7. Serve cooked mushrooms with aromatic breadcrumbs.

Enjoy!

4 komentarze:

  1. Ciekawa opcja! Bardzo lubie pieczarki, a w takiej formie nie jadłam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam spróbować, bo naprawdę zaskakują pozytywnie! :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł, wyglądają apetycznie te pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł podpatrzyłam u Nigela Slatera, przepysznie! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...