Rolada czekoladowa z mąki ryżowej


               Moja pierwsza rolada. Nie jest idealna i pod względem wyglądu pozostawia wiele do życzenia ale wszystko wynagradza jej wyjątkowy czekoladowy smak. Bardzo nam i naszej rodzinie przypadła do gustu.


Składniki:

Czekoladowa rolada
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
- 2 duże czubate łyżki mąki ryżowej
- 2 duże łyżki startej  gorzkiej czekolady
- 1/4 miękkiego masła
-  aromat do ciasta waniliowy
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

- 100g miękkiego masła
- 250g mascarpone
- 100ggorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków
- 2 łyżki cukru pudru




Sposób przygotowania:

Krem
  1. Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy.
  2. Mascarpone i miękkie masło dokładnie miksujemy.
  3. Dodajemy czekoladę, kakao – miksujemy wszystko razem do momentu aż składniki dobrze się połączą
  4. Dodajemy cukier do smaku i jeszcze raz miksujemy.

Ciasto
  1.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy blaszkę ( 33 na 23 cm), wykładamy na nią papier do pieczenia i delikatnie natłuszczamy papier.
  2. Jajka ubijmy mikserem, dodajemy cukier i olejek, dalej miksujemy na gładką masę.
  3. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. 
  4. Masło roztapiamy i przestudzone powoli dolewamy do reszty składników. 
  5. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy i pieczemy przez około 20 -25 minut.
  6. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i na 5 minut pozostawiamy w blaszce. 
  7. Czytą kuchenną ścierkę posypujemy cukrem pudrem i zawijamy ciasto w rulon. Odstawiamy do wystygnięcia. 
  8. Przekładamy ciasto kremem, zawijamy i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.  


4 komentarze: