Ciastka/ Tłusty czwartek

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Karnawał w pełni, a to oznacza, że nie może w nim zabraknąć pysznych wypieków karnawałowych, których nie możemy się oprzeć! Tym razem są to pyszne róże karnawałowe, które charakteryzują się kruchym i delikatnym ciastem, uzupełnione w dodatek dżemu. Wyglądają przepięknie i efektownie 🙂

Róże karnawałowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -300 g mąki pszennej
  • -30 g masła
  • -20 g cukru
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany
  • -2 jajka
  • -2 żółtka
  • -szczypta soli
  • -1 łyżka wódki lub spirytusu
  • Dodatkowo:
  • -1 białko
  • -tłuszcz do smażenia (olej albo smalec)
  • -dżem
  • -cukier puder

Przygotowanie

Wszystkie składniki zagniatamy na miękkie i elastyczne ciasto. Przekładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze części. Każdą bardzo cienko rozwałkowujemy, delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wykrawamy krążki o trzech różnych wielkościach (u mnie 8, 6 i 4 cm). Każdy krążek nacinamy 5 razy w obwodzie.

Środek największego krążka smarujemy delikatnie białkiem i układamy na nim średni krążek, który również smarujemy w środku białkiem. Na wierzchu układamy najmniejszy. Środek delikatnie dociskamy, aby wszystkie krążki się posklejały.

Róże smażymy na rumiany kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, do odsączenia tłuszczu.

Po wystudzeniu w środek każdej róży układamy odrobinę dżemu, a wierzch ciastek posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.