Przejdź do głównej zawartości

Makaron penne ze szpinakiem w sosie śmietankowym

Penne ze szpinakiem w sosie śmietankowym 



To jedna z ulubionych potrawek mojego męża. Ogólnie bardzo lubimy dania ze szpinakiem, w każdej postaci. Więc jeśli i dla was szpinak nie straszny polecam taką potrawkę. Na początku założeniem było zrobić to danie ze świeżym szpinakiem, niestety w sklepie nie było, więc tylko pozostał ten mrożony, ale danie i tak było pyszne. 



Miłego dnia :)


Przepis:

Składniki:

350 g makaronu penne

450 g mrożonego szpinaku

250 ml śmietany kremówki 30%

3 serki topione śmietankowe (każdy po 100 g )

5 ząbków czosnku

sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa,  

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na al'dente. 

2. W głębokiej patelni lub woku, na małym ogniu rozmrażamy szpinak, kiedy szpinak będzie już miękki a woda wyparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy śmietanę kremówkę i serki topione, całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się serków, sos zagotowujemy, konsystencja sosu powinna być gęsta. 


3. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, odrobinę papryki słodkiej, soli i pieprzu. 

3. Do sosu wsypujemy ugotowany makaron, całość mieszamy i jeszcze przez chwilę podgrzewamy ewentualnie doprawiając jeszcze przyprawami do smaku. 


Smacznego






Komentarze

  1. Na wszelkie makarony jestem na tak!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak tylko makaronu już nie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...