wtorek, 28 czerwca 2016

PAMPUSZKY- UKRAIŃSKIE BUŁECZKI Z CZOSNKIEM



Wiem skąd je znam. 
Bardzo podobne piekła nasza babcia (ta Zamojszczyzna...).
Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku.  I do tego czosnek...
Bułeczki idealne do zupy (barszczu ukraińskiego!) albo do kanapek. 
Przy letnich harcach- ideał.

Składniki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 230 ml ciepłej wody
  • 400 g pszennej mąki chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli


  • 4 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju

  • 1 rozmącone jajo
Przygotowanie
Przygotujcie zaczyn: drożdże rozpuśćcie w ciepłej wodzie, dodajcie cukier i 200 g mąki. Wymieszajcie lekko, misę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na noc do lodówki.
Rano dosypcie resztę mąki i sól i zagniećcie jednolite, elastyczne ciasto. 
Przygotujcie okrągłą formę do zapiekania, wysmarujcie ją tłuszczem lub wyłóżcie papierem do pieczenia.
Ciasto podzielcie na 8 części, z każdej z nich uformujcie kulę.Bułeczki ułóżcie w formie obok siebie z zachowaniem odstępów. Przykryjcie ściereczką i zostawcie do wyrośnięcia- bułeczki powinny urosnąć dwukrotnie i złączyć się, co potrwa około 1,5- 2 godzin.
Piekarnik nagrzejcie do 220 st bez termoobiegu. Czosnek rozgniećcie z solą i odstawcie na kilka minut, wymieszajcie z oliwą lub dobrym olejem i odstawcie.
Wyrośnięte pampuszki posmarujcie dobrze rozmąconym jajem. Pieczcie około 25 minut, do zarumienienia. Wyciągnięte bułeczki posmarujcie czosnkową oliwą, podawajcie najlepiej natychmiast.




przepis Olii Hercules


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...