środa, 30 listopada 2016

SERNIK KARMELOWY NA SŁONYM SPODZIE


Składniki
na spód:

  • 100 g solonych, prażonych orzechów arachidowych 
  • 100 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych, np digestive)
  • 75 g masła
masa serowa:
  • 600 g dobrze zmielonego twarogu
  • 350 g masy kajmakowej
  • 3 jaja
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
do posypania:
  • karmel/kajmak ( w ilości dowolnej)
  • posiekane słone orzeszki
Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do 150 st. Przygotujcie tortownicę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub wysmarujcie masłem.
 Teraz spód: masło roztopcie. Słone orzeszki zmiksujcie razem z herbatnikami, dodajcie roztopione masło, wymieszajcie. Masą wyłóżcie spód tortownicy.
Twaróg zmiksujcie z jajami, kajmakiem i mąką ziemniaczaną- nie miksujcie długo- napowietrzona masa pięknie urośnie podczas pieczenia, a potem spektakularnie opadnie. Wymieszaną masę wylejcie na przygotowany spód i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie 1 godzinę. Upieczony sernik zostawcie w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Masę kajmakową rozsmarujcie na jeszcze lekko ciepłym serniku, posypcie solonymi orzeszkami. Sernik jest gotowy, ale najsmaczniejszy będzie po kilkunastu godzinach w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...