Zupa z indyka i shitake

5/5 - (19 votes)

Zupa z indyka i shitake

Zupa powstała z potrzeby chwili , jak już pisałam moje nowe hobby , uprawa grzybów, nabrało nie oczekiwanego rozmachu i przerosło oczekiwania . Przerosło , wylazło , rozlazło ..generalnie mamy więcej grzybów niż w Borach Tucholskich 😉 Fajnie tak mieć grzybobranie w środku zimy ..przyjemna rzecz , namawiam do wypróbowania a ile radości i przyjemności 😉 Bezcenne . Shitake mają fajny mięsny smak więc idealnie współgrają z indykiem. Dobrze , ale coś też trzeba z nich zrobić , były już smażone , duszone , a’la schabowy itp . Czas na lekką i pyszną zupę 😉 

Składniki dla 4 osób :

  • 2 golonki indycze
  • 0,6 kg shitake 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka-korzeń
  • 1 cebula
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można dać chudą ale ta smakuje lepiej 😉 )
  • 1 łyżka masła
  • sól , pieprz do smaku

Cebulkę siekamy , podsmażamy na maśle na złoty kolor , przekładamy do garnka . Shitake , tniemy w paseczki ,również podsmażamy – ważne żeby robić to małymi partiami i nie mieszać podczas smażenia , bo puszczą sok i zamiast smażyć, uduszą się . Shitake na razie zostawiamy na boku – dodamy później . Do cebulki w garnku dokładamy pokrojoną marchewkę , pietruszkę i golonki indycze pozbawione skóry ( jak dodaję śmietankę 30 %, to zdejmuję skóry i tłuszcz, żeby zachować równowagę 😉 ) . Wszystko zalewamy 4 L wody , solimy , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości .

Odławiamy mięso , zdejmujemy z kości ( kości dla pieska , a mięso, dodamy później do zupy  😉 ) . Pozostały wywar razem z warzywami blendujemy ale niezbyt dokładnie , tak , żeby część warzyw, pozostała w kawałkach . Teraz dokładamy podsmażone boczniaki i ponownie gotujemy , około 15 minut . Na pięć minut przed końcem dodajemy mięso z indyka . Po wyłączeniu gazu wlewamy śmietankę i pieprz . Gotowe , doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym . Smacznego 😉

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Zupa z indyka i shitake”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *