Tarta z cukinią i mięsem mielonym.

tarta z mięsem mielonym i warzywami
O niepodważalnych zaletach tart pisaliśmy już wielokrotnie. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zazwyczaj pod ręką mamy wszystkie składniki niezbędne do ich przyrządzenia. I, co najważniejsze w tym tygodniu, powstają w piekarniku. Tarta z mięsem mielonym i cukinią jest daniem sycącym i bardzo smacznym. Nadzienie doprawione kminem oraz curry jest bardzo aromatyczne. Przyprawy te otrzymałam w prezencie jako pamiątkę z podroży do Maroka. Bardzo lubię takie upominki :) A odkąd mianowałam się blogerką kulinarną ;), dostaję ich coraz więcej. I niech to się nie zmienia! ;)


Składniki:

Ciasto:
    tarta z mięsem mielonym i warzywami
  • 200 g mąki pszennej krupczatki
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Farsz:
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
  • 1 cukinia
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej

Masa jajeczna:
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól 
  • pieprz 

Wykonanie:


  • Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
  • Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut.
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić razem z posiekaną papryczką chili na patelni.
  • Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do pozostałych warzyw i smażyć przez kilka minut. Na końcu dodać mięso i ponownie smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, kuminem, curry i majerankiem.
  • Przygotować masę jajeczną, doprawić solą i pieprzem.
  • Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany farsz, zalać masą jajeczną i posypać startym serem.
  • Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Komentarze

  1. Wygląda cudownie! Idealny przepis na obiad.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz