Sosy

Sos pieczarkowy

30 stycznia 2017
Jump to recipe

Dzisiaj przepis na sos pieczarkowy. Ale taki naprawdę pyszny. Nadaje się do wszystkiego placków, klusek, kotletów, mięs… pewnie ma też inne zastosowania, które mi nie przychodzą teraz do głowy 😉

Sos z pieczarek jest banalnie prosty do zrobienia i robi się go w 5-10 min, jeśli chcecie bardzo redukować śmietanę. Ja lubię dodać do sosu sporo natki i koperku, ale to rzecz gustu.

Sos jest tak pyszny, że jak pierwszy raz go zrobiłam, mąż siedział nad pustym już talerzem (były placki ziemniaczane z sosem) i spytał : „a sosu to już nie ma?” Nie żebym się czepiała, bo placków nie było i spodziewałabym się takiego pytania, a tu pytanie o sos 😉

Sos ze zdjęcia był zagęszczony skrobią. U mnie skrobią kukurydzianą, ale sprawdzi się też mąka ziemniaczana. Nie musicie w ogóle zagęszczać sosu skrobią. Wszystko zależy od gęstości użytej śmietany i tego, jaki sos preferujecie. Niektórzy lubią bardziej rzadki, ja akurat miałam ochotę na taki ciężki, zawiesisty.  Zwykle robię taki sos o lżejszej konsystencji, jedynie na śmietanie.

W roli modeli do sosu wystąpiły kotlety z kaszy jaglanej z jajkami, które serdecznie polecam 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *