niedziela, 29 stycznia 2017

Sernik jagodowo-malinowy z musem jagodowym

Tym razem upiekłam sernik na wzór znanego ciasta Zebra....
     Wygląda i smakuje rewelacyjnie.
                Sernik wraz z musem rozpływa się w ustach a smaki malinowo-jagodowy przeplatają się wzajemnie dając rozkosz podniebieniu....wszystko podkreśla wyrazisty smak sosu jagodowego....



Składniki na blaszkę 26 cm
Masa serowa:
- 1kg sera białego (u mnie z wiaderka)
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 50ml jagód ze słoika lub mrożonych
- 50ml malin ze słoika lub mrożonych

Spód:
- 210g ciastek owsianych
- 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło)

Mus jagodowy :
- 250ml śmietanki 30%
- galaretka jagodowa
- 100ml soku z jagód

Sos jagodowy:
- 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych


Sposób wykonania:
Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą.
Jagody i maliny przecieramy przez sitko,


ser, jajka, cukier mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy,



dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy jagody a do drugiej maliny, mieszamy.



Wylewamy na spód z ciastek w sposób pokazany na poniższych zdjęciach, kolejno ser jagodowy, ser malinowy itd



Wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut, po tym czasie wyciągamy sernik z wody i studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Wystudzony wstawiamy do lodówki na 2 godziny.



Sok z jagód doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia,


 śmietankę ubijamy na sztywno, mieszając dolewamy zimną ale płynną galaretkę, gotowym musem ozdabiamy wierzch sernika wg uznania.
Jagody o odrobiną soku gotujemy aby lekko zagęścić i odstawiamy do ostygnięcia, polewamy sosem przed podaniem.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz