Wegeburgery z buraków i
kaszy jaglanej
Składniki
– 8 sztuk:
Ugotowane
buraki – 3 sztuki
Marchewka
– 3 sztuki
Cebula
– 1 sztuka
Kakao
gorzkie – 1 łyżka
Imbir
– 2cm kawałek
Natka
pietruszki – 1 pęczek
Kasza
jaglana – 200g
Mieszanka
ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) – 100g
Sól,
pieprz, sos sojowy
Mąka
jaglana – 2-3 łyżki
Wykonanie:
Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, ugotować zgodnie z przepisem
podanym na opakowaniu i wystudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na
oleju. Surową marchewkę i wcześniej ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Wszystko
wymieszać w misce dodając kakao.
Dodać mieszankę ziaren, mąkę, starty imbir i posiekaną natkę
pietruszki. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym do smaku.
Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i piec w
piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.Upieczone kotlety podawać w bułce z warzywami i ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz