30 stycznia

Placuszki z patelni z ricottą

Przed nami kolejny poniedziałek i zgodnie z obietnicą kolejny pomysł na poniedziałkowe śniadanie. Placuszki z patelni z serka ricotta w odsłonie iście pomarańczowej. Placuszki podane z jogurtem naturalnym, miąższem pomarańczy oraz pysznym soczkiem pomarańczowym;)

A czy wiecie, że ser ricotta to rodzaj sera, który jest dobrym źródłem białka, wapnia, oraz selenu, a także przeciwutleniaczy które mogą pomóc z zapobieganiu zapaleniu stawów. A więc nic tylko włączyć ten wspaniały ser do naszej diety znacznie częściej!

Składniki:
250 gram sera ricotta
3 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru


Przygotowanie:
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. W drugiej misce ucieramy mąkę, cukry, ser, żółtka. Następnie drewnianą łyżką mieszamy masę serową z białkami.
Smażymy placuszki bez tłuszczu do rumianego koloru. Moje placuszki smażyłam na patelni do naleśników na wolnym ogniu.


2 komentarze:

  1. Bardzo je lubię za ich delikatność :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak śniadaniować to ja mogłabym codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger