Ciasto bez pieczenia z krakersami a la napoleonka.
Pyszny, słodki budyniowy krem i lekko słone krakersy twoją bardzo smaczny duet.
Ciasto jest proste do przygotowania, wystarczy ugotować krem i wylać na krakersy, wierzch obłożyć drugą warstwą ciastek.
Smacznego!
PRZEPIS NA CIASTO BEZ PIECZENIA Z KRAKERSAMI
Składniki na ciasto bez pieczenia z krakersami (na dużą blachę):
2 op krakersów
1 litr mleka
200g masła
aromat waniliowy lub śmietankowy
3/4 lub 1 szkl cukru lub ksylitolu
1 szkl mąki
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z krakersami:
- Zaczynamy od przygotowania blachy do ciasta (jeśli blacha jest nie pierwszej nowości wykładamy ją folią spożywczą lub papierem do pieczenia).
- Najpierw na dnie blachy wykładamy krakersy jeden przy drugi.
- Następnie bierzemy dwa garnki.
- W pierwszym garnku podgrzewamy całe mleko.
- W drugim garnku rozpuszczamy masło z cukrem.
- Następnie do garnka z masłem i cukrem dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną, budyń, aromat i mieszamy.
- Potem do garnka z masłem i mąką stopniowo dodajemy gorące mleko cały czas mieszając – masa będzie gęstnieć. Dodajemy mleko aż do jego wykończenia. Cały czas mieszamy i podgrzewamy. Finalnie musimy otrzymać gęstą masę budyniową.
- Następnie powstałą, gorącą masę wylewamy na spód z krakersów.
- Potem, kiedy jeszcze masa jest gorąca układamy na wierzchu krakersy i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
- Finalnie ciasto zostawiamy do wystygnięcia a potem wkładamy na 1-2 godziny do lodówki, dzięki czemu będzie dobrze się kroić.