Maki na Monte Cassino


Ciasto wymyślone specjalnie na imieniny mojej mamy.
Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 1 serek mascarpone lub żelatyna
  • 2 galaretki truskawkowe
Biszkopt makowy:
Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec dodajemy mak mieszając wszystko łyżką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Pieczemy 35 do 40 minut.

Warstwa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wykładamy na schłodzony już biszkopt.


Górna warstwa:
Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wrzątku od podanej na opakowaniu. Gdy zacznie nam tężeć wylewamy delikatnie na całość.
Ciasto należy schłodzić kilka godzin w lodówce

SMACZNEGO :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty