Maki na Monte Cassino
Ciasto wymyślone specjalnie na imieniny mojej mamy.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki maku
- 1/2 litra śmietany 36%
- 1 serek mascarpone lub żelatyna
- 2 galaretki truskawkowe
Biszkopt makowy:
Ubijamy na sztywną pianę
białka. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i
olej. Na sam koniec dodajemy mak mieszając wszystko łyżką. Wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do 180°. Pieczemy 35 do 40 minut.
Warstwa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wykładamy na schłodzony już biszkopt.
Górna warstwa:
Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wrzątku od podanej na opakowaniu. Gdy zacznie nam tężeć wylewamy delikatnie na całość.
Ciasto należy schłodzić kilka godzin w lodówce
SMACZNEGO :)
Bardzo dobry przepis. Ciasto wyszło pyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń