RAFAELLO


Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 duży lub 2 małe budynie waniliowe
  • cukier wanilinowy
  • 30 gram wiórek kokosowych
  • około 0,5 litra mleka
  • 1 kostka masła
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180°. Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie równe części.

Masa budyniowa:
Budyń gotujemy w nieco mniejszej ilości mleka niż mamy podane na opakowaniu. Dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń należy ostudzić. 
Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Można dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku.

Górna warstwa:
Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru.

Ciasto składamy w następujący sposób:
  • biszkopt
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 3/4 masy budyniowej
  • biszkopt
  • 1/4 masy budyniowej
  • wiórki kokosowe

SMACZNEGO 😊

Komentarze

Popularne posty