RAFAELLO
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 1 duży lub 2 małe budynie waniliowe
- cukier wanilinowy
- 30 gram wiórek kokosowych
- około 0,5 litra mleka
- 1 kostka masła
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180°. Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie równe części.
Masa budyniowa:
Budyń gotujemy w nieco mniejszej ilości mleka niż mamy podane na opakowaniu. Dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń należy ostudzić.
Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Można dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku.
Górna warstwa:
Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru.
Ciasto składamy w następujący sposób:
- biszkopt
- dżem z czarnej porzeczki
- 3/4 masy budyniowej
- biszkopt
- 1/4 masy budyniowej
- wiórki kokosowe
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz