Makowa panienka
MAKOWA PANIENKA
Składniki:- 8 białek
- 4 żółtka
- 150 gram cukru pudru
- 100 gram wiórek kokosowych
- 100 gram zmielonych migdałów
- 150 gram suchego maku
- 0,5 litra mleka (ok. 2 szklanki)
- 5 czubatych łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- 4 żółtka
- 40 gram mąki ziemniaczanej
- skórka z 2 cytryn
- 150 gram masła
Biszkopt makowy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy cukier się nam rozpuści dodajemy 4 żółtka. Pozostałe składniki ( wiórki kokosowe, migdały i mak) mieszamy do połączenia się składników szpatułką. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°. Po ostudzeniu kroimy go na dwie równe części.
Masa:
Nastawiamy 300 ml mleka z cukrami, w tym samym czasie ucieramy pozostałe żółtka z pozostałym mlekiem i mąką ziemniaczaną. Składniki powinny tworzyć jednolitą masę. Gdy mleko zagotuje się wlewamy, cały czas mieszając nasz budyń. Czekamy do momentu zagotowania i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy ze skórką z cytryny dodając stopniowo po łyżce budyniu aż do wykorzystana całego. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Do udekorowania ciasta możemy uprażyć na patelni wiórki kokosowe z cukrem wanilinowym :)
Ciasto składamy:
- biszkopt
- 2/3 masy
- biszkopt
- 1/3 masy
- uprażone wiórki kokosowe
SMACZNEGO ;)
Super przepis ;)
OdpowiedzUsuń