Makowa panienka

MAKOWA PANIENKA
Składniki:

  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 150 gram cukru pudru 
  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 100 gram zmielonych migdałów
  • 150 gram suchego maku
  • 0,5 litra mleka (ok. 2 szklanki)
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 40 gram mąki ziemniaczanej
  • skórka z 2 cytryn
  • 150 gram masła
Biszkopt makowy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy cukier się nam rozpuści dodajemy 4 żółtka. Pozostałe składniki ( wiórki kokosowe, migdały i mak) mieszamy do połączenia się składników szpatułką. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°. Po ostudzeniu kroimy go na dwie równe części.

Masa:
Nastawiamy 300 ml mleka z cukrami, w tym samym czasie ucieramy pozostałe żółtka z pozostałym mlekiem i mąką ziemniaczaną. Składniki powinny tworzyć jednolitą masę. Gdy mleko zagotuje się wlewamy, cały czas mieszając nasz budyń. Czekamy do momentu zagotowania i odstawiamy do wystudzenia. 
Masło ucieramy ze skórką z cytryny dodając stopniowo po łyżce budyniu aż do wykorzystana całego. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Do udekorowania ciasta możemy uprażyć na patelni wiórki kokosowe z cukrem wanilinowym :)

Ciasto składamy:

  • biszkopt
  • 2/3 masy
  • biszkopt
  • 1/3 masy
  • uprażone wiórki kokosowe 
SMACZNEGO ;)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty