Danie idealne. Proste i szybkie, a zarazem bardzo kunsztowne. Olej sezamowy i świeża bazylia nadają piersi interesujący smak. Jeżeli chcesz zaskoczyć gości i zaprezentować swoje kulinarne zdolności (nawet jeśli ich nie masz :D ), ten przepis to strzał w dziesiątkę.
Składniki (dla 4 osób):
- 4 piersi z kurczaka (tej samej wielkości)
- 1 duży lub 2 mniejsze pomidory
- 1 mozzarella
- liście bazylii
- ok. 200ml śmietanki 30%
- przyprawy
Wykonanie:
- Wieczorem, w każdej piersi wycinamy po 4-5 kieszonek i
marynujemy je w mieszance oleju rzepakowego i sezamowego, sosu sojowego i ulubionych
przypraw.
- Następnego dnia wyjmujemy piersi z marynaty i przekładamy
do naczynia żaroodpornego. Do każdej piersi wkładamy kolejno: plasterek
pomidora, plasterek mozzarelli i listek bazylii.
- Gdy nasze piersi są już nadziane, zalewamy je śmietanką.
- Piersi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i
pieczemy przez ok. 40 minut (aż piersi będą miękkie).
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.
P.S. Nie wyrzucajcie sosu, który powstanie podczas pieczenia. Jest pyyyszny!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz