środa, 18 stycznia 2017

Sałatka caprese w piersi z kurczaka


Danie idealne. Proste i szybkie, a zarazem bardzo kunsztowne. Olej sezamowy i świeża bazylia nadają piersi interesujący smak. Jeżeli chcesz zaskoczyć gości i zaprezentować swoje kulinarne zdolności (nawet jeśli ich nie masz :D ), ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 piersi z kurczaka (tej samej wielkości)
  • 1 duży lub 2 mniejsze pomidory
  • 1 mozzarella
  • liście bazylii
  • ok. 200ml śmietanki 30%
  • przyprawy

Wykonanie:

  1. Wieczorem, w każdej piersi wycinamy po 4-5 kieszonek i marynujemy je w mieszance oleju rzepakowego i sezamowego, sosu sojowego i ulubionych przypraw.
  2. Następnego dnia wyjmujemy piersi z marynaty i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do każdej piersi wkładamy kolejno: plasterek pomidora, plasterek mozzarelli i listek bazylii.
  3. Gdy nasze piersi są już nadziane, zalewamy je śmietanką.
  4. Piersi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut (aż piersi będą miękkie).
  5. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.
P.S. Nie wyrzucajcie sosu, który powstanie podczas pieczenia. Jest pyyyszny!

 

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz