niedziela, 22 stycznia 2017

Krem z dyni



Krem z dyni to jedna z tych zup, które smakują wszystkim. Rozgrzewająca i sycąca. Idealna na zimowy obiad. Obie uwielbiamy tę zupę.

Składniki:

  • 1,5kg dyni
  • 200ml mleka
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 200ml kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
  • łuskane pestki dyni
  • sol morska
  • biały pieprz



Przygotowanie:

  1. Wieczorem zalewamy fasolę wodą i odstawiamy (musi się moczyć przez ok. 12 godzin).
  2. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Zalać mlekiem i bulionem, posolić.
  3. Gotować do miękkości (ok. 15 minut).
  4. Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut.
  5. Rozdrobnić blenderem.
  6. Dodać śmietankę, podgrzać, nie gotować.
  7. Doprawić gałką i pieprzem.
  8. Podawać z prażonymi pestkami dyni i pietruszką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz