czwartek, 26 stycznia 2017

CYNAMONOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI

 Racuszki z jabłkami to moja propozycja na ciepłe śniadanie na słodko, dla tych którzy rano mają czas przygotować albo propozycja idealna na weekendowe śniadanie. Doskonale smakują z ulubionym dżemem oraz podane z kawą Inką lub kakao. Ja zamiast dżemu racuszki zjadłam z dodatkiem powideł śliwkowych firmy Orzech, które doskonale komponują się z jabłkami.

 





 

SKŁADNIKI

1 jajko,
1 łyżka cukru brązowego,
1 łyżeczka proszku sody oczyszczonej,
ok. 1,5 szklanki mąki tortowej Basia,
3/4 szklanki mleka,
1 duże jabłko,
1/4 łyżeczki cynamonu,
cukier puder,
olej kokosowy



WYKONANIE

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz mleko ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę z sodą i odrobiną cynamonu. Dodajemy jabłko i mieszamy łyżką. Na patelni rozpuszczamy olej, wykładamy łyżką ciasto na patelnię, smażymy na małym ogniu z obu stron. Podajemy z cukrem pudrem i ulubionymi powidłami lub dżemem.















1 komentarz:

  1. Kocham takie placuszki. Są idealne na lekką kolację.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń