Cookies

25 sty 2016

Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami ;-)

Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami.
Późnym popołudniem upiekłam tego zabawnego drożdżowca z cynamonem i zanim wystygł, zniknęła jego większa część, aż mnie korci, żeby napisać: większa połowa. Rodzinka beztrosko stwierdziła, że przecież mogę jeszcze raz upiec. Naturalnie, że mogę i pewnie tak zrobię, bo ciasto mi się spodobało. Wygląda bardzo dekoracyjnie, a sposób wykonania jest prosty. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, obficie smarujemy roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie kroimy na paski. Każdy pasek składamy w harmonijkę lub jak chcecie w www i wkładamy do foremki. Wybrałam szklaną formę żaroodporną, ponieważ po upieczeniu, przez jej przeźroczyste ścianki, pięknie widać wszystkie zmarszki i fałdki. To chyba pierwszy przypadek, kiedy zachwycam się fałdkami i zmarszczkami ;-) Przez dużą ilość masełka ciasto przypomina mi w smaku karnawałowe wypieki smażone na oleju, nie jest jednak takie tłuste. Przepraszam, że pokazuję Wam tylko resztki tego ciasta, obawiam się, że nawet jak znow je upiekę, nie zdążę sfotografować, tak pieknie pachnie i kusi. Zapraszam :-)

Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami ( Zimt- Faltenbrot):

Ciasto:

700 g mąki
100 g cukru
5 łyżeczek suchych drożdży
szczypta soli
200 ml mleka
110 g masła
4 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
tłuszcz i maka do foremki
mąka do podsypania

Cynamonowa posypka:

260 g cukru
110 g masła
łyżki cynamonu
szczypta gałki muszkatałowej

Wykonanie:
1. 100 g cukru, drożdże, mąkę i sól wymieszać w dużej misce i odstawić na bok. W drugiej misce ubić jaja na pianę i rownież odstawić. W garnuszku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło, uważając, żeby mleko się nie zagotowało. Dodać cukier waniliowy i odstawić żeby chwilę wystygło. Pamietajmy, żeby drożdży nigdy nie zalewać wrzątkiem, bo to je zabije i ciasto po prostu nie wyrośnie. Ostudzone mleko wlewamy do mąki równocześnie ucierając wszystko mikserem. Dodajemy utarte jajka i dalej ucieramy. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godziny, lub aż urośnie o przynajmniej połowę.
2. W tym czasie przygotujemy cynamonową posypkę. Mieszamy razem cukier, cynamon i gałkę muszkatałową. Masełko rozpuszczamy w garnuszku i chwile podgrzewamy, aż zrobi się lekko brązowe. Odstawiamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni.
3. Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę lub silikonową podkładkę, posypuję lekko mąką, nakrywam ściereczką i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozwałkowuję na prostokąt. W przepisie najpierw pocięto ciasto na paski, a potem posmarowano roztopionym masełkiem i posypano cynamonowym cukrem. Ja posmarowałam pędzelkiem całość, posypałam cynamonowym cukrem, a nastepnie pocięłam w paski. Pasek składamy jak harmonijkę i wkładamy luźno do formy, dokładamy drugi pasek, a pózniej następny. Całość możemy posypać jeszcze cukrem i cynamonem i posmarować roztopionym masełkiem, którego mi trochę zostało. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 180 stopni) około godziny. Po zapachu i złotym przyrumienieniu poznacie, że ciasto jest już gotowe. Podajemy ze szklanką mleka. Smacznego :-)
Ciasto drożdżowe. Edyta Guhl.

Cynamonowa bułka drożdżowa w foremce. Edyta Guhl.
Przepisy na ciasto drożdżowe.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem. Edyta Guhl.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Cynamonowa bułka znika szybko z talerza :-)


Inspirację znalazlam tutaj: Zimt- Zupfbrot
 Edyta








1 komentarz:

  1. Prezentuje się smakowicie, a cynamonowe wypieki są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń